goutdefrancesite

Goût de France / Good France

Akcijā Francijas garša / Good France, kura šogad notiks jau trešo gadu pēc kārtas, 2017. gada 21.martā piedalīsies vairāk nekā 2000 šefpavāru piecos pasaules kontinentos, svinot franču virtuves izcilību.

 

Akcija Francijas garša / Good France, ko 2015. gadā iedibinājis Francijas Ārlietu un starptautiskās attīstības ministrs sadarbībā ar slaveno šefpavāru Alēnu Dikasu, ir kļuvusi par gadskārtēju vispasaules pasākumu, kas veltīts franču virtuves izcilībai, tās mūsdienīgumam un pamatvērtībām, ko tā iemieso: prieks dalīties ar maltīti, cieņa pret ēdienu un līdzcilvēkiem, kā arī pret mūsu planētu.

 

 

Francijas garša Latvijā

Šogad Latvijā tāpat kā citviet īpaša uzmanība tiks pievērsta tiem, kas nodarbosies ar pavārmākslu nākotnē — jauniešiem, kas izglītojas restorānu, viesmīlības un tūrisma jomā.

Šī gada pasākuma viesis būs restorāna Le Jardin du Quai šefpavārs Žeremī Fontēns. Francijas garšas vakariņās viņš pārstāvēs Francijas, kā arī sava reģiona Provansas-Alpu-Azūra krasta virtuves tradīcijas. Viesis arī dalīsies savā pieredzē un pavārmākslā ar jaunajiem audzēkņiem no Latvijas, kopīgi gatavojot svinīgās 21. marta vakariņas, kā arī sniegs meistarklasi pavāriem profesionāļiem.

Francijas garša / Good France ir arī īpaša iespēja palutināt garšas kārpiņas gan lieliem, gan maziem, dodoties dažādos garšas ceļojumos. Nobaudiet kādu no īpašajām franču virtuves iedvesmotajām ēdienkartēm 15 restorānos – akcijas partneros un apmeklējiet pasākuma ietvaros rīkotos kultūras pasākumus!

 

 

FRANCIJAS REZIDENCĒ

 

Francijas garšas vakariņas

jardin-du-quai-230 (2)

21. martā V. E. Francijas vēstniece Latvijā Odile Supizona ielūdz savus viesus – Latvijas personības uz īpašām vakariņām Francijas rezidencē, cildinot franču virtuves izcilību un dzīvesmākslu. Ēdienkarti būs sagatavojis franču pavārs Žeremī Fontēns, un viņam palīdzēs Restorānu servisa skolas audzēkņi un Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma audzēkņi.

Īpaši šīm vakariņām izstrādātās ēdienu receptes būs pieejamas Francijas vēstniecības Latvijā interneta vietnē.

 

 

FRANCIJAS INSTITŪTĀ UN RESTORĀNOS – AKCIJAS PARTNEROS

 

07. – 28.03.

Konkurss „Gatavosim paši!”

Aicinām pavārmākslas amatierus piedalīties tiešsaistes recepšu konkursā un pagatavot kādu ēdienu (priekšēdienu, pamatēdienu vai desertu) pēc klasiskas franču receptes jaunā skatījumā. Uzvarētājiem — gardēžu cienīgas balvas!

Vēstnieces balva: ielūgums 4 personām uz Francijas valsts svētku pieņemšanu 2017. gada 14. jūlijā.

Interneta balsotāju balva: vakariņas divām personām mūsu partnerrestorānā Cup&Cino.

Francijas institūta balva: bezmaksas franču valodas kursu sesija (249 eiro vērtībā / 48 stundas)

Lai piedalītos, aicinām iepazīties ar konkursa nolikumu.

Publicējiet fotogrāfiju ar Jums un Jūsu pagatavoto konkursa ēdienu savā Facebook, Twitter vai Instagram profilā. Komentāros obligāti jānorāda receptes nosaukums, detalizēta ēdiena recepte un tēmturi #GoodFranceLettonie #konkurss #gatavosimpasi @if_lettonie.

 

11.03. – 29.04.

Kursi un ateljē maziem un lieliem gardēžiem

Atklājiet pārsteidzošo produktu un recepšu daudzveidību dažādās Francijas teritorijās, piedaloties interaktīvās nodarbībās, kas paredzētas plašam interesentu lokam un dažādām vecuma grupām.

 

 20. – 26.03.

Gastronomisko filmu festivāls

Café Film Noir, Elizabetes iela 61

Tinto un Cafe Film Noir piedāvā īpašu gastronomisko filmu festivālu, kas atspoguļo restorānu un šefpavāru ikdienu vai stāsta par vienkārši laba ēdiena mīļotāju kaislību uz gatavošanu.

Filmas un diskusijas ļaus ielūkoties restorānu aizkulisēs un rosināt dalībnieku apetīti.

20. martā – Festivāla atklāšanas vakars, veltīts franču virtuvei:

  • plkst. 18.00 latviešu pavāra Mārtiņa Sirmā raidījuma „Kulta ēdieni” Francijas sērija, kas filmēta Normandijā
  • plkst.19.00 diskusija par franču maltīti. Piedalās: pavārs Žeremī Fontēns un Francijas institūta direktors Žils Bonviāls
  • plkst. 21.00 Daniela Koena filma „Šefpavārs”

www.filmnoir.lv

 

24. – 25.03.

Francijas garša: gastronomija un kultūra

Starpdisciplināra un starpautiska konference

ES Māja, Aspazijas bulvāris 28

Gastronomija kā nacionālās kultūras identitātes sastāvdaļa sniedz nozīmju tīklojumu, kas vienlaikus atklāj gan baudītmākslu, gan dzīvesmākslu. Starptautiski izslavētā izsmalcinātu garšu zeme Francija sniedz lielisku iespēju refleksijai par kultūras ceļiem un transfēriem viņpus tās robežām.

Konferences referenti pievērsīsies garšai un gaumei kā gastronomiskas un kultūras citādības recepcijai un novērtējumam, pētīs gastronomiju kā nacionālās kultūras identitātes sastāvdaļu un analizēs tās vietu un nozīmi literatūrā, teātrī un mākslā.

>>Programma<<

Lai tiešraidē sekotu līdzi konferencei Latvijas Universitātes 1. kanālā, klikšķiniet šeit : > http://www.lu.lv/tiesraide/1/nc/ <

Starptautisko konferenci rīko Latvijas Kultūras akadēmija, Ruānas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Publikāciju un interpretācijas pētniecības centrs un Francijas institūts Latvijā ar Eiropas Ēdiena vēstures un kultūru institūta atbalstu.

www.lka.edu.lv

 

 

Rīkotaji:

 marianne ar vestniecibu (3)IF logo bleu_20

 

Partneri:

pavaru klubs logo 1(2)

skola1skola2skola 3

Kulturas akademijascafe FILM NOIRvieta_logoViesistaba