Goût de France / Good France 2018

Akcijā Francijas garša / Good France, kura šogad notiks jau ceturto gadu pēc kārtas, 2018. gada 21.martā piedalīsies vairāk nekā 3000 restorānu piecos pasaules kontinentos, svinot franču virtuves izcilību.

Akcija Francijas garša / Good France, ko 2015. gadā iedibinājusi Francijas Eiropas un Ārlietu ministrija sadarbībā ar slaveno šefpavāru Alēnu Dikasu, ir kļuvusi par gadskārtēju vispasaules pasākumu, kas slavina franču virtuves vitalitāti un pulcē vienkopus šefpavārus un restorānus visā pasaulē, lai dalītos pamatvērtībās, ko tā iemieso: prieks dalīties ar maltīti, cieņa pret ēdienu un mūsu planētu, kā arī rūpes par veselību. Alēns Dikass bija vēlējies, lai šogad īpaši tiktu pieminēts nesen aizsaulē aizgājušais franču pavārmākslas metrs Pols Bokīzs.

Francijas garša Latvijā

Šīgada akcijā Latvijā īpaša vērība tiks pievērsta dienvidrietumu Francijas virtuvei. Minētais reģions, kas vispirms jāizceļ kā visā pasaulē atzīta zīmola – Bordo vīna – dzimšanas vieta, ir izslavēts arī ar savu bagāto kulināro mantojumu un enoloģijas tradīcijām.

2018. gads būs nozīmīgs Latvijas un Jaunās Akvitānijas reģiona sadarbībai, jo tiks atzīmēta 25. gadskārta kopš Rīgas un Bordo sadraudzības pirmssākumiem, kā arī – aviokompānija Air Baltic atklās tiešo reisu, kas savienos abas pilsētas. Tādejādi akcija Francijas garša būs lieliska iespēja latviešu interesentiem iepazīt dienvidrietumu Francijas virtuves savdabību šeit pat Latvijā.

Jaunās Akvitānijas reģionu šogad pārstāvēs divi goda viesi.

 

Stefans Favals (Stéphane Faval), franču šefpavārs no Monflankēnas pilsētas (Jaunā Akvitānija), ir strādājis kopā ar daudziem izciliem pavāriem, līdz, apmeties Šveicē, viņš atver pats savu restorānu le Cavalier. Restorāns jau ieguvis gastronomijas ceļveža Gault et Millau novērtējumu: 14 no iespējamiem 20 punktiem. Pēc sešiem panākumu pilniem darba gadiem S. Favals pievienojas prestižās Ženēvas viesmīlības skolas (École Hôtelière de Genève) pasniedzēju komandai, lai nodotu skolas audzēkņiem savu aizrautību un labi paveikta darba prasmi.

École Hôtelière de Genève: www.ehg.ch

 

Bordo vīnu interprofesionālā komitejas (Le Conseil interprofessionnel du vin de Bordeaux (CIVB)) un Bordo vīnu skolas (L’École du Vin de Bordeaux) darbības mērķis ir dalīties savos Bordo vīnu degustācijas noslēpumos un mīlestībā uz vīnu, kā arī iepazīstināt visu pasauli ar Bordo vīna ražotājiem.
CIVB sertificēta vīnzine Izabella Negrijē (Isabelle Negrier) viesosies Rīgā, lai Latvijas vīnzinību profesionāļiem novadītu Bordo vīnu degustācijas.

             

 

Akcijā Francijas garša / Good France iesaistījušies 14 Latvijas restorāni – akcijas sadarbības partneri, kas saviem klientiem piedāvās piedzīvot franču dzīves stila art de vivre à la française pieredzi, piedāvājot nobaudīt franču virtuves tradīciju inspirētu ēdienkarti, sagādājot viņiem neaizmirstamu ceļojumu garšu pasaulē!

Francijas vēstniecības rezidencē

21. martā V. E. Francijas vēstniece Latvijā Odile Supizona ielūdz savus viesus – Latvijas personības uz īpašām vakariņām Francijas vēstniecības rezidencē, cildinot franču virtuves izcilību un dzīvesmākslu. Ēdienkarti būs sagatavojis franču pavārs Stefans Favals, bet vīnu izvēlēsies vīnzine Izabella Negrijē. Šīm vakariņām izvēlēto ēdienu receptes būs publicētas Francijas vēstniecības mājas lapā.

 

Konkurss „Gatavosim paši!”

08.– 30.03.

Aicinām pavārmākslas amatierus piedalīties tiešsaistes recepšu konkursā un pagatavot kādu ēdienu (priekšēdienu, pamatēdienu vai desertu) pēc klasiskas franču receptes jaunā skatījumā. Uzvarētājiem — gardēžu cienīgas balvas!

Vēstnieces balva: ielūgums 2 personām uz Francijas valsts svētku pieņemšanu 2018. gada 14. jūlijā.

Interneta balsotāju balva: ielūgums 2 personām uz Francijas valsts svētku pieņemšanu 2018. gada 14. jūlijā.

Lai piedalītos, aicinām iepazīties ar konkursa nolikumu

Publicējiet fotogrāfiju ar Jums un Jūsu pagatavoto konkursa ēdienu savā Facebook, Twitter vai Instagram profilā. Komentāros obligāti jānorāda receptes nosaukums, detalizēta ēdiena recepte un tēmturi #GoodFrance + @if_lettonie.


Dzīves garša à la française

no 19.03. līdz 26.04.

PIE GALDA!
Pievērsīsimies franču gastronomijai, tradīcijām, maltītēm, iepazīsim to formu un saturu, apgūsim un nostiprināsim leksiku.
Programmas pamatā – mācību metode “A table!”. Mācību materiāli nav jāiegādājas, skolotājs nodrošina ar izdales materiāliem.

BORDO UN AKVITĀNIJA
Iepazīsim Bordo un Akvitānijas reģiona gastronomiju un kultūru (ģeogrāfija, vēsture, tradīcijas), apgūsim un nostiprināsim ar reģiona kultūru un garšām saistīto leksiku. Katrā nodarbībā paredzēta neliela degustācija.

 

Izstāde Vins de Bordeaux

13-26.03.
T/c Spice

Aplūkojiet Bordo vīna dārziem veltītu fotogrāfiju izstādi, lai iepazītu Bordo reģiona neticamo daudzveidību. Tas ir reģions, kurā tiek audzētas visā pasaulē plaši pazīstamas tādas vīnogulāju šķirnes kā Merlot, Cabernet Franc un Cabernet Sauvignon.

Izstādi piedāvā Bordo vīnu interprofesionālā komiteja sadarbībā ar Francijas institūtu Latvijā, Rīgas pašvaldību un t/c Spice.

Izstādes atklāšana 13.martā plkst.17.00. Jūs sagaida daudzi gastronomiski pārsteigumi!

 

Francijas vēstniecība un Francijas institūts Latvijā izsaka pateicību

   

par atbalstu izstādes Bordo vīni atklāšanas pasākumā.

 

Bordo vīnu degustācija

22.03
Hôtel Pullman

Vinzīne Izabella Negrijē (akcijas partnera Bordo vīnu interprofesionālā komitejas sertificēta eksperte) novadīs divas Bordo vīnu degustācijas, kas latviešu vīnziņiem un citiem jomas profesionāļiem (vīna pagrabu veidotājiem, importētājiem) ļaus tuvāk iepazīt Bordo vīnu smalkākās garšas nianses.