Jaunumi – februāris 2022

Grāmatu izlase bērniem

Februārī Francijas institūta mediatēka aicina bērnus un viņu vecākus iepazīties ar grāmatu izlasi bērniem, kas aicinās uz piedzīvojumiem kopā ar mazo sliņķi, kurš dzīvo koka pašā galotnē, vistu, kura līdzinās pikai, kā arī vilciņu, kurš paslēpies pilsētā!

 

Tomako Ohmura ‘’Mazā sliņķa pacēlājs’’

Tomoko Ohmura ir dzimusi Tokio. Kādu laiku strādājusi birojā, viņa pievērsās grāmatu ilustrēšanai. Tomako Ohmuras grāmatas bērnos rosina gaidīšanas un atklāšanas prieku.

Kādā ļoti karstā dienā mazais sliņķis, kas dzīvo koka pašā galotnē, nolemj izpeldēties. Kāpjot lejā, pa ceļam, viņš satiek draugus – ērgļus, lidojošās vāveres, pērtiķus. Viņa draugi grib ar viņu kopā  iet peldēties. Pēc brīnišķīgas dienas ūdenī vakarā visi zvēri atgriežas mājās. Mazajam sliņķim ceļš augšup ir ilgs… Būtu labi, ja būtu pacēlājs.

Artūrs Hobšmids no franču izdevniecības L’école de loisirs norāda: ‘’Japāņu autoriem nav nepieciešams dramatisms, lai grāmata būtu interesanta un mēs negarlaikotos. Japāņu autoru spēks slēpjas iekadrētā realitātē, kas kļūst nozīmīga.’’

 

Edurds Manso ‘’Ripo mana vista’’

Eduardam Manso bija laimīga bērnība, un Anžē Mākslas skolā viņš atklāj savu īsto aicinājumu. Eduardam Manso vairāk par visu patīk stāstīt un ilustrēt stāstus. Viņš ir gan bērnu, gan pieaugušo grāmatu autors. Viņam jau ir aptuveni simts publicētu grāmatu, kuru ilustrēšanai viņš izmanto dažādas mākslas tehnikas. Eduards Manso prot aizraut mazos lasītājus. Viņam piemīt izcila saikne ar bērniem, viņš bieži tiekas ar tiem gan bērnu dārzos, gan skolās. Viņš saprot bērnu pasauli.

Viņa grāmata ‘’Ripo mana vista’’ ir domāta bērniem no divu līdz četru gadu vecumam, tā attīsta iztēli, liek strādāt pie vārdu izrunas un sapratnes. Stāsts ir oriģināls un radošs. Tas sākas ar vistu, kas ir līdzīga pikai, un šī vista pēkšņi metās ripot kā bumba prom plašajā pasaulē.

 

Stefānija Bleika ‘’Paslēpies!’’

Stefānija Bleika ir dzimusi 1968. gadā Minesotā, bet dzīvo Parīzē. Kopš bērnības viņu aizrauj grāmatas un albumi, viņa pavada savu dzīvi, rakstot un ilustrējot grāmatas bērniem. Viņas stāsti uzrunā mazos lasītājus ar vienkāršiem zīmējumiem un spilgtām krāsām. Ar savu varoņu palīdzību autore padara ikdienas dzīvi mazāk nopietnu. Daži viņas grāmatu varoņi ir kļuvuši animācijas filmu varoņiem.

‘’Atrodi mani,’’ saka mazais vilciņš, kas paslēpies pilsētā. Viņu nav tik viegli atrast, bet ir ļoti interesanti meklēt – Eifeļa tornī, tirgū, zooloģiskajā dārzā, maiznīcā, muzejā. Šī grāmata ir ideāls palīglīdzeklis franču valodas apguvei pamatskolā. Kopā ar mazo vilciņu bērni var apgūt, kā stāstīt un aprakstīt, runājot par novietojumu telpā un krāsām.