Franču valoda Francijā

Ivonna

Es biju Francijā, Višī CAVILAM-Alliance Francaise, 2 nedēļas. Nodarbību laikā skolā un ārpus skolas iepazinu francūžu dzīves stilu. Izbaudīju patīkamas nezināmā satraukuma sajūtas, izjutu bailes, kad biju apmaldījusies un apjukusi, un tajā pat laikā baudīju francūžu atvērtību un sirsnīgumu, man palīdzot. Nedaudz uzlaboju franču valodu, nav vairs tik bail uzsākt runāt franciski. Iepazinu brīnišķīgu pilsētu – Klermontferānu (Clermon-Ferrand) gida pavadībā. Iepazinu Višī pilsētu, daudz staigājot kopā ar citiem studentiem, skolotāju un gidu, un fotografējot vēsturiskās celtnes. Apmeklēju Vichy Celestins Thermal Spa, ko iesaku noteikti izdarīt – viens apmeklējums uz pusdienu maksā 30 eiro. Iepazinos ar dažāda vecuma  studentiem no visas pasaules – no ASV, Dienvidkorejas, Japānas, Meksikas, Holandes, Ukrainas, Tunisijas, Ķīnas, Itālijas u.c. valstīm. Mācību laikā satiku japānieti, ar kuru uzturu draudzību vēl šodien, interesanti, ka viņa nerunā angliski, sarakstāmies un kontaktējamies franciski, un viņa pat apciemoja jau mani Latvijā un iepazinās ar manu ģimeni.
Un visbeidzot - iepazinu arī labāk sevi. Atpakaļceļā uzturējos 2 dienas Parīzē, tas bija ārkārtīgi patīkams ceļojuma noslēgums.

Un praktiska informācija:
Ja izvēlas dzīvot studijas tipa dzīvoklī, jāpaņem līdzi higiēnas piederumiem, arī ziepes (Višī tās ir diezgan dārgas) un matu fēnu. Ja dzīvo ģimenē, tad tur visu nodrošina, dod arī dvieļus.

Es dzīvoju studijas tipa dzīvoklī Villa des Celestins 1. stāvā ar logiem uz ielas pusi. Pagrabstāvā bija kopējā veļas mazgājamā mašīna. Viss patika, izņemot to, ka normāli neizgulējos nevienu nakti, jo visu nakti gar logiem brauca mašīnas un trokšņoja jaunieši. Ja ir trausls miegs, iesaku izvēlēties dzīvokli uz iekšpagalmu! Par to noteikti jau iepriekš sarakstē jāvienojas ar darbinieci, ar kuru būs sarakste par īri. Produktus pirku tikai Intermarché (to man ieteica darbinieks, kas mani sagaidīja stacijā un viņam var jautāt visu par sadzīvi, kur iepirkties utt.) un pusdienas gatavoju dzīvoklī.

Par dzīvokli pirmajā dienā bija jāiemaksā drošības naudiņa 100 eiro, ko izbraukšanas dienā atdeva.

Dzeramais ūdens nav jāpērk veikalā, skolā to var uzpildīt līdzi ņemšanai.

Par pasākumiem un ekskursijām – es ieteiktu izmantot iespēju piedalīties visās skolas ekskursijās, lai iepazītu citas pilsētas un franču kultūru gida pavadībā, tikai jārēķinās, ka ekskursijas ir par maksu: darba dienās pēc mācībām 25 eiro, sestdienās – visu dienu 70 eiro. Katru dienu ir bezmaksas un arī maksas pasākumi. Jāiet maksimāli uz visiem bezmaksas pasākumiem un jāizmanto iespēja sarunāties ar vietējiem francūžiem, un iepazīties ar citu valstu studentiem.

 

2023